Moody's bude monitorovať schopnosť Talianska pokračovať v reformách

29.04.2013 Celý región

Miláno 29. apríla (TASR) - Ratingová agentúra Moody's bude monitorovať schopnosť novej talianskej vlády pokračovať v reformách a ozdravovaní ekonomiky. Povedal to pre dnešné vydanie talianskeho denníka La Repubblica zástupca Moody's. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Potrebujeme si overiť odhodlanie novej vlády a jej schopnosť dôsledne pokračovať v rozsiahlych štrukturálnych reformách, ktoré krajina potrebuje na zvýšenie svojej dôveryhodnosti," povedal pre La Repubblica predstaviteľ Moody's Dietmar Hornung. "Zatiaľ je situácia stále veľmi zložitá," dodal.

Ratingová agentúra v piatok večer (26.4.) ponechala rating Talianska na úrovni Baa2, najmä vďaka súčasným nízkym nákladom na obsluhu dlhu. Zároveň však krajine ponechala negatívny výhľad, čo znamená, že v dohľadnom čase by jej rating mohla znížiť.

Experti považujú strednodobé rastové vyhliadky Talianska za nepriaznivé. Poukazujú na zvýšené riziko, že recesia by sa mohla natiahnuť aj do druhej polovice roka. Moody's dodala, že terajšie nízke úročenie dlhu krajiny musí Rím využiť na presadenie štrukturálnych reforiem. Avšak vzhľadom na nejasnú politickú situáciu sú šance len nízke.
 

Vyberte región